Boeiende bijeenkomst over Cybercriminaliteit

Het was een druk bezochte clubavond deze vrijdag de 13e, met een onderwerp dat tot ver na middernacht nog gespreksstof en stof tot nadenken gaf bij velen. 

Na de koffieronde, waarbij we verrast werden met een heerlijke verse appelpunt met slagroom, kon ons voorprogramma beginnen met de de mannen van de VENTOUX MARINES. Want, uiteraard, vanzelfsprekend, wilde het bestuur onze Zilker Ronald de Jong een podium geven om te vertellen over hun initiatief om geld in te zamelen voor de vreselijke ziekte ALS.
Hier maakte Ronald en zijn buddy’s, mariniersjargon voor hechte verbondenheid, gretig gebruik van en we gierden gelijk vreselijk uit onze tijdsplanning. Terwijl iedereen nog onder de indruk was van dit bijzondere verhaal én bijzondere initiatief van deze groep veteranen en ex mariniers, namelijk in speedmars de Mont Ventoux beklimmen tot de top, moesten we toch snel doorschakelen naar het nieuwe én actuele onderwerp. CYBERCRIMINALITEIT. 

2 jonge dames, Valentine en Chantal, die deel uitmaken van de ethische hackersgroep WICCA (Women in Cybersecurity Community Associaton), namen ons mee in de wereld van het dark web, phishing mails, spoofing, ransomware etc. etc. Deze dames vertelden gepassioneerd over hun werk, over de vele in- en outs en vormen van criminaliteit op het web. Doordat ze het publiek letterlijk interactief betrokken, met als doel iedereen tips en tools mee te geven om zich beter te kunnen wapenen tegen cybercriminaliteit, liep het inmiddels tegen twaalven. Hierna werd er uiteraard flink nagepraat over veelal dit onderwerp. Want…..wat doe jij…..als maandagochtend blijkt dat je computer een ransomware melding geeft!?